info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Bulk drinken

Water… essentieel om te overleven

Het lichaam bestaat voor 50 à 65%  uit water. Bij vrouwen is dat eerder 50%, bij mannen stijgt dit naar 65% en bij baby’s bedraagt dit zelfs 75%. Dus iemand die 50 kg weegt, uit 25 tot 32 liter water bestaat. 

Water in ons lichaam vervult verschillende functies: 

  • het voorkomt uitdroging,
  • het houdt de lichaamstemperatuur en het bloedvolume op peil, 
  • het lost voedingsstoffen op die het lichaam nodig heeft. 

Een deel van dit water verliest men ook weer, bijvoorbeeld als men zweet bij het sporten of als het warm is, maar ook door toiletbezoekjes en ook door uitademing. 

Het spreekt voor zich dat het water dus regelmatig aangevuld moet worden.

Bij te weinig vochtinname gaat het lichaam dehydrateren wat leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Een goede hydratatie helpt het lichaam te functioneren zoals het hoort en water levert daartoe een belangrijke bijdrage.

Een mens zonder voedsel kan de mensen enkele maanden overleven, maar zonder water hou je het slechts enkele dagen vol. Aanbevelingen over het drinken van water zijn:

  • Een volwassen persoon heeft dagelijks 1,5 tot 2,5 liter water nodig;
  • In een warm of vochtig klimaat en bij lichamelijke inspanningen is zelfs een hogere vochtopname gewenst.

De vloeistofinname kan vooral via water, maar ook via thee, koffie, frisdranken gebeuren. Water aanwezig in voedingsmiddelen, is een andere bron van vocht en wordt geschat op 1 liter per dag. Water dat wordt gedronken en het vocht dat we opnemen via vaste voedingsmiddelen vertegenwoordigen samen 2,5 tot 3 liter per dag.

Water… een ideale dorstlesser

Water bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën en het is een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding. Water is dan ook vanuit fysiologisch oogpunt de enige onmisbare drank en wordt door het Belgische Nationaal Voedings- en gezondheidsplan gepromoot als eerste keuze. 

Natuurlijk mineraalwater bevat verschillende elementen waaraan het menselijk lichaam/organisme behoefte heeft. Mineralen zoals calcium, magnesium en kalium komen als actieve bestanddelen in de weefsels van ons organisme voor en regelen er vitale lichaamsfuncties en (stofwisselings-) processen. Ook bevat water oligo-elementen (fluor, selenium, siliciumoxide,…), die weliswaar slechts in héél kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen, maar er toch een belangrijk rol spelen.

De hoeveelheid mineralen die het lichaam nodig heeft, is onder meer afhankelijk van leeftijd en levensstijl. Regelmatig drinken van mineraalwater helpt het lichaam te voorzien van de benodigde hoeveelheid vocht en de juiste hoeveelheden mineralen. Vanzelfsprekend zijn de hoeveelheden mineralen die het lichaam via mineraalwater opneemt, afhankelijk van het soort water.

Bulk drinken, wat is het?

Bulkdrinken betekent dat je op minder momenten, verdeeld over een dag, meer drinkt. Dus in plaats van een paar slokken ieder half uur, drink je nog maar 3 tot 4 keer per dag een grote hoeveelheid bijvoorbeeld 2 tot 3 glazen (500 ml).

Vanwaar bulk drinken en niet gespreid?

Dorst is een hersengevoel (gestuurd in de hypothalamus) en bij de meesten onder ons is dat regulatiecentrum volledig ontregeld. Vanuit evolutionair perspectief weten we dat er nooit de hele dag door kleine hoeveelheden werden gedronken.  De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet. Datzelfde geldt ook voor dieren. Zij drinken bij een bron tot ze verzadigd zijn en gaan weer verder. Maar wij mensen hebben het onszelf afgeleerd doordat we continu water beschikbaar hebben. 

Concrete voordelen

Iedere keer dat je een slokje water drinkt, krijg je ook bacteriën binnen, waarmee je je immuunsysteem activeert. Een continu actief immuunsysteem wordt op termijn een zwak immuunsysteem. Een actief immuunsysteem verbruikt ook heel veel energie. Daarnaast zet het drinken ook je spijsverteringsorganen aan het werk. Ook dit zal energie verbruiken en daarmee je lichaam onnodig belasten. Daardoor blijft er te weinig energie over om aan de ene kant vocht naar huid, haar en nagels te transporteren. En aan de andere kant is er dan ook te weinig energie om de buitenste laag van je huid intact te houden waardoor het vocht niet kan worden vastgehouden. Het gevolg is een droge huid.

In lijn met intermittent fasting, maakt ook intermittent drinking van ons weer metabool flexibele mensen. Mensen die niet alleen kunnen functioneren in een situatie waarin er water beschikbaar is, maar ook in een situatie waarin er géén water beschikbaar is. 

Intermitterend bulk drinken moet worden gedefinieerd als het drinken van water (inclusief thee en koffie) tot een gevoel van verzadiging en gereguleerd door een licht dorstgevoel. Dit zou betekenen dat mensen niet minder, maar minder vaak drinken en dat is hoe alle dieren, maar ook menselijke pasgeborenen zich gedragen. Het is deze laatste groep, die waarschijnlijk de enige groep mensen is met een normale vochthomeostase.

Hoe doe je aan bulkdrinken?

Bij bulkdrinken neem je een grotere hoeveelheid vocht, bij voorkeur water, in één keer tot je. 

Wanneer je daar meteen in de ochtend mee begint start je je dag meteen goed en kun je daarna die drinkfles voorlopig met rust laten. Vlak voor, na of tijdens een maaltijd drinken, zorgt dat je lichaam niet goed alle voedingsstoffen op kan nemen; je ‘spoelt’ als het ware alles door waardoor het een goede spijsvertering remt. 

Een goede regelmaat zou kunnen zijn: 

  • OCHTEND: bulk water drinken na het opstaan
  • VOORMIDDAG: bulk water en/of thee tussen het ontbijt en lunch; 
  • NAMIDDAG: bulk water drinken in de namiddag tussen lunch en avondeten. 
  • AVOND: dan drink je best weer wat minder, bijvoorbeeld nog wat kruidenthee of een glas water. 

Het is belangrijk dat je zelf leert naar je lichaam te luisteren. Vermijd in ieder geval om de hele dag door kleine hoeveelheden te drinken.

Drink vooral wanneer je dorst hebt en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan dus ook betekenen dat je de ene dag meer drinkt dan de andere; afhankelijk van de weersomstandigheden, hoeveel je traint en wat je eet. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren.

Iemand die veel zweet, heeft meer vocht nodig dan iemand die nauwelijks transpireert. Mensen die veel groente en fruit eten, krijgen op die manier al veel vocht binnen. Die hoeven niet net zoveel water te drinken als iemand die vooral op brood en crackers leeft. Buiten wandelen in warm weer of de hele dag binnen zitten betekent een hele andere behoefte. Door te drinken uit gewoonte in plaats van als reactie op dorst verstoor je allerlei natuurlijke processen in je lichaam.

Leer je eigen dorst kennen en geef je lichaam zijn dorstgevoel weer terug.

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant