info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

APERITIEF

Alcohol is te beperken, eventueel vervangen door een alcoholvrije aperitief.

Alcohol vrijegoeie keuzes: zero frisdrank, Scheppes zero mojito, water met smaakjes,  Tönissteiner, Fïnley, …

Energie rijke alcoholische dranken (te beperken): cocktails, sterke bieren, gin tonic, aperitief met fruitsappen, …

Betere keuze alcohol: witte wijn (droog), rode wijn, gin tonic zero, cava, champagne, sterke drank met zero frisdrank,…

IMG_63251-1080x1080

HOOFDMAALTIJD

Betere vleeskeuzes:

Minder goeie vleeskeuzes:

Groenten:

Graanproducten, aardappelen & brood:

Let op voor toevoegingen van mayonaise en boter. Gebruik magere vinaigrette op basis van yoghurt (<10 g kh /100 g) of op basis van (Griekse) yoghurt, platte kaas, gezonde olie (olijf-, walnoot-, koolzaad- of lijnzaadolie), citroensap en azijn.

image-2017-07-27-750x300

RECEPTEN

Vispapillot (4 personen)

Ingrediënten:

Leg 4 vellen aluminiumfolie open.

Bestrijk de glanzende zijde van de folie in met wat olie

Verdeel hierover de groenten met daarop de vis. Kruid met tijm, oregano, peper en zout naar smaak.

Vouw de aluminiumfolie dicht en leg 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) op de barbecue.

Variatie mogelijkheden:

Quinoa Caprese salade (4 personen)

Ingrediënten:

4 el pijnboompitten

Rooster de pijnboompitten in een antiaanbakpan zonder vetstof.

Kook de quinoa 12 à 15 minuten gaar in de groentebouillon en laat afkoelen.

Voeg er de mozzarella, kerstomaatjes, rucola en basilicum aan toe.

Breng op smaak met peper, zout, olijfolie, balsamicoazijn en werk af met de geroosterde pijnboompitten.

Koude pasta salade met pesto (4 personen)

Ingrediënten:

Kook de pasta, giet af en koel meteen af onder koud stromend water.

Kook de boontjes beetgaar (ong. 5 tot 7 minuten). Giet het kookvocht af en koel af onder koud stromend water. Snij de boontjes in stukjes.

Hak de noten grof.

Was de spinazie en dep het goed droog.

Meng de pasta met de boontjes, pesto en noten.

Kruid met peper en zout.

Voeg net voor het serveren de spinazie blaadjes toe.

pastasalade-met-gerookte-kip-418x315

Mosterd dressing

Ingrediënten:

Meng alle ingrediënten in een kommetje.

Voeg eventueel nog verse knoflook toe.

Yoghurt dressing

Ingrediënten:

Meng alle ingrediënten in een kommetje.

Voeg eventueel nog extra kruiden toe. Bijvoorbeeld fijngehakte dille, basilicum, bieslook of peterselie.

slasauzen-300x215

Provençaalse saus

Ingrediënten:

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Fruit ze glazig in olijfolie.

Snij de paprika’s in blokjes

Doe de paprikablokjes bij de ui en laat kort meestoven.

Doe er de tomaten uit blik en de laurier bij.

Breng op smaak met Provençaalse kruiden, peper, zout.

Laat 30 minuten gaar stoven.

Provençaalse saus is een warme groenten saus. Dit is een betere keuze dan roomsauzen of kruidenboters.

Groentebrochettes

Mogelijk met diverse groenten:

Wens je de receptenbundel te downloaden kan dit via onderstaande link: