info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Wat zijn E-nummers en welke zijn niet goed voor onze gezondheid?

E-nummers zijn hulpstoffen die aan een voedingsmiddel worden toegevoegd om de eigenschappen van het product te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. Vrijwel alle producten in de supermarkt bevatten E-nummers, meestal conserveermiddelen. De toegevoegde E-nummers zijn wettelijk toegelaten en moeten altijd op ingrediëntenlijst vermeld staan.

Wist je dat? 

Kurkuma het eerste E-nummer is: E100. Het is van nature een sterke geeloranje achtige kleurstof dat niet enkel je voeding maar ook je witte keukenapparatuur van een kleurtje durft te voorzien, oppassen dus. Kurkuma is ook een zeer gezonde specerij met een ontstekingsremmend effect dat, naast kleur, ook smaakt brengt aan je eten.

Ook vitamine C is een E-nummer, E300. Het behoort tot de antioxidanten. Vitamine C speelt in ons lichaam een belangrijke rol in de vorming van bindweefsel en het bevordert de opname van ijzer. 

Je veel kan afleiden uit de ingrediëntenlijst. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter! Want hoe minder ingrediënten, hoe minder bewerkt het product is en hoe minder hulpstoffen gebruikt werden. Daarnaast worden Ingrediënten op volgorde van hoeveelheid vermeld m.a.w. Wil je weten welk voedingsstof het meest in een product zit? Kijk dan naar het eerste ingrediënt. (Misschien wel even je leesbril opzetten).

E-nummers onttrokken kunnen worden uit planten en zelf gesteente! Zo wordt de zoetstof steviolglycosiden (E960) gewonnen uit de bladeren van de Stevia plant en maken we de witte kleurstof calciumcarbonaat (E170) uit kalksteen. Deze hulpstoffen kunnen echter ook veel deze goedkoper kunstmatig gemaakt worden.

Je aan de hand van het eerste cijfer kan opmaken welke functie een bepaald E-nummer heeft:

  • E1xx: Kleurstoffen. 
  • E2xx: Conserveermiddelen
  • E3xx: Antioxidanten en voedingszuren die werken op antioxidanten
  • E4xx: Geleermiddelen en emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddel
  • E5xx: Zuurteregelaar, antiklontermiddel en rijsmiddel
  • E620-650: Smaakversterkers
  • E900-915: Glansmiddelen en antischuimmiddelen
  • E920-928: Meelverbeteraars,
  • E938-949: Verpakkingsgassen en drijfgassen
  • E950-969: Zoetstoffen
  • E1500-1525: kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma’s

Kleurstoffen worden gebruikt om een mooie kleur te geven aan een product, waardoor het aantrekkelijker wordt voor de klant, (lees beter verkocht). Denk bijvoorbeeld aan felgekleurde snoepen, gebakjes, jam, vruchtenyoghurt, enzovoort. 

Om de houdbaarheid van een product te verlengen, worden conserveermiddelen toegevoegd. Een conserveermiddel dient om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. 

Emulgatoren zorgen ervoor dat stoffen goed met elkaar mengen, vooral water en olie. Melk, boter, eigeel en sojabonen bevatten van nature emulgatoren. In verpakte voedingsmiddelen wordt (soja)lecithine (E322) gebruikt. Mensen met een soja allergie moeten hiervoor extra waakzaam zijn.

Stabilisatoren zorgen ervoor dat de eigenschappen van voedingsmiddelen behouden blijven. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat een product uitdroogt, de slagroom intact blijft en er geen ijskristallen in ijs ontstaan.

Bijwerkingen

De maximale dosis wordt wettelijk vastgesteld door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Dit voor de hulpstoffen waarvan gekende bijwerkingen zijn.  Fabrikanten zijn dan ook verplicht om slechts een minimum van deze gekende hulpstoffen en toevoegingen te gebruiken. Echter als we veel verschillende ‘kleine’ hoeveelheden binnenkrijgen kunnen we toch onbewust de maximale dosis overschrijden met gezondheidsnadelen als gevolg. 

Zoals ook ieder mens uniek is, is ook de drempel om bijwerkingen te krijgen voor iedereen anders. Daarbij rijst de vraag wat de combinatie van de verschillende E-nummers met het lichaam doet. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan.

Een voorbeeld is het bewaarmiddel Nitriet.

Nitriet behoort tot één van de conserveermiddelen en zit vaak in vleeswaren, zoals ham en worst. Het voorkomt de groei van gevaarlijke bacteriën zoals clostridium botulinum en zorgt voor een roze vleeskleur. Maar in het lichaam kan het worden omgezet in mogelijk kankerverwekkende nitrosamines, waardoor het schadelijk kan zijn. Het is dus van belang dat de aanvaardbare dagelijkse inname niet overgeschreden wordt. M.a.w. niet te veel schelletjes vlees eten.

In de tabel hieronder vind je de E-nummers die in bepaalde hoeveelheden gekende bijwerkingen kan veroorzaken. Weest dus op je hoede voor deze nummers. Zet ze op je winkellijstje of zet het als achtergrond op je gsm scherm. (Vergeet ook hier je leesbril terug niet).

 E nummerAanwezig inKan veroorzaken
Kleur-stoffenE124: Rood
E133: Blauw
E110, E102: Geel
Pudding, (fris)dranken, gerookte zalm, smurfenijs, smarties, marsepein, fris- of sportdranken Gedragsproblemen en een lager IQ.
Conserveer-middelenE220 – 228: Sulfiet


E 250-252:Nitriet


E320: BHA en BHT
Wijn, kant-en-klare maaltijden, azijn met smaakje

Vleeswaren


Special K producten, Royco soep, … 
Hoofdpijn, hartkloppingen, huiduitslag, maag- en darmklachten.

Kanker, huiduitslag, maag- en darmklachten.

Longproblemen en tumoren in de maag, ontwikkeling van kankerverwekkende stoffen.
StabilisatorE385: EDTAMayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen in blik, …Chromosoom beschadiging (dierproeven).  Bloedarmoede, bloed bij het plassen, diarree, spierkrampen en overgeven bij langdurige consumptie.
EmulgatorE432: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan Ijs frisdranken, soepen, bonbons, kauwgom, alcoholcocktails, paté, …Nierproblemen, huidaandoeningen, verteringsproblemen, gewichtstoename en urineweginfecties.
Smaak-versterkerE621: MSGChinees eten, bouillonblokjes, vele kant-en-klaar maaltijden, sauzen, rookworsten, Cup-a-Soup zakjes, kruidenmixen, … Minder leptine (verzadiging hormoon) maag- en darmproblemen, obesitas, hoofdpijn, moeheid, depressies, ADHD en dyslectie.
Brood-verbeteraarE640: Glycine


 E924:Kaliumbromaat
Afbakbroodjes, croissants, stokbroden, … 

Brood en deegproducten
Onvruchtbaarheid


Kankerverwekkende stof
(Chemische) zoetstoffenE950-955 en E976Lightproducten alsook kauwgom en tandpastaObisita, diabetes en kanker.
Kunstmatige aroma’sE1520:Propyleenglycol Margarine, gearomatiseerde dranken (sap, nectar, ijsthee, cola, sport- en energydranken, gearomatiseerde melkdranken, sojadranken)Kan het lever- en nierschade veroorzaken.
Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant