Voordelen online boodschappen bestellen

Collect & Go, Delaize online shopping, Albert Hein aan huis, …

Voor wie het druk druk druk heeft is online boodschappen doen een geschenk uit de hemel. Geen tijdsverlies meer met zoeken achter dat specifieke kaasjes dat dochterlief wél lust, geen getjool na je werk door het drukke verkeer en minder kennismaking met je minder vredelievende kantjes wanneer je staat aan te schuiven achter dat oude dametje aan de kassa, … 

Tijdbesparend dus én ‘worldpeace’.

Extra pluspunt: het is ook goed voor je portemonnee, je gezondheid en zelf het milieu!

Hoe dan?

Uit onderzoek van de Universiteit Gent is gebleken dat consumenten die offline boodschappen doen (in de supermarkt dus) het dubbele spenderen aan ongezonde producten ten opzichte van consumenten die online boodschappen doen. Dit komt doordat de verleiding tot impulsaankopen minder is bij online boodschappen doen. 

Om tot die conculussie te komen hoef je nu ook niet aan de universtiteit te studeren. Iedereen kent dat fenomeen wel: Je bent moe na een drukke werkdag, je hebt honger en je gaat nog snel om boodschappen. Grote kans dat je vanalles en nog wat meehebt (niet de gezonde dingen) waarvan je al een deel verorberd achter het stuur op weg naar huis. 

Quilty? Yep.

Maar ook de supermarken zijn schuldig. Of toch de hele voedingsindustrie die hoog inzet op het zo verkoopbaar maken van hun producten. Doordat deze strategisch en met veel ‘bling bling’ opgesteld worden in de supermarkten lopen we als het ware, moe en afgepeigerd, in hun hebzuchtige vallen vol suikers en foute vetten. En het kost ons, buiten onze gezondheid, ook nog eens een pak geld.

Door online boodschappen te doen, maken we gerichtere en gezondere keuzes, die keuzes kun je ook nog eens gemakkelijk opslaan in je digitale boodschappenlijst waardoor je nog meer tijd bespaard … en je moet er niet eens je zetel voor uit.

Uit eigen ervaring weten we dat het soms toch eens kan foutgaan. Vandaar enkele tips voor een gesmeerde online supermarktervaring:

  1. Check altijd de precieze eenheid. Zo kan je plots thuiskomen met zes trossen bananen in plaats van zes bananen voor je harvermoutpapje. Ook met een karton melk ten opzichte van een brik of sneetjes ham i.p.v. een pak, kan het soms wel eens misgaan.
  2. Vertouw niet altijd de foto’ s maar bekijk de hoeveelheid. Foto’s kunnen een optische illusie geven waardoor de producten die geleverd worden toch veel kleiner uitvallen dan gedacht. Welkom minikaasjes en mini melkjes. Qua verpakkingen g(v)e(r)bruik toch niet de meest duurzame methode Albert Heijn.
  3. Nog een kleine kanttekening: De ingrediëntenlijst hoeft online niet te kloppen volgens de wetgeving. Enkel het etiket op het product is de correcte informatie. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dat op de website wel correct. Online is het ook zoveel gemakkelijker om die voedingswaarden en ingrediënten op dat etiket te vergelijken. Als je dezelfde oefening in de supermarkt wil maken moet je praktisch al die verschillende granola’s naast elkaar in het gangpad leggen, om toch maar die enkele granola’s onder de 10 g suiker te vinden. Dat is toch ook geen zicht. En gevaarlijk… om over te struikelen.

Voordat alle supermarkten door dit artikel moeten sluiten willen we toch nog een puntje scoren in het voordeel van ‘life shoppen’. Naast gezonde voeding zijn we toch ook wel fan van beweging voor onze gezondheid en nee dat zetelhangen hoort daar eignelijk niet bij. Een veel te lompe kar door de supermarkt rijden, ja, daar gaat je hartslag dus wel van omhoog. Hoera! 20 minuten cardio in de fitness uitgespaard. (Wanneer veel warenhuizen leeg komen te staan, want ik verwacht echt wel en grote impact door dit artikel, kunnen deze, inclusief karretjes, misschien gebruikt worden als fitnesscentra).

We komen straks aan het eind van het artikel. Wanneer je met volle aandacht hebt gelezen, stel je je nu de vraag waarom online boodschappen doen goed is voor het milieu? Wanneer dit niet het geval is, is het raadzaam uitgeslapen, zonder stress en met de nodige interesse morgen terug een poging te wagen om dit artikel te lezen. 

Welnu aandachtige lezers: de kans op  voedselverspilling is minder groot. Wanneer je twijfelt of je een bepaald product nog in huis hebt, dan kan je snel even kijken in je voorraadkast. Zo voorkom je dat je bijbestelt terwijl je het niet nodig hebt en het product uiteindelijk weg moet gooien. Het weg en weer lopen naar die vooraatkast zorgt dan toch weer voor dat extra streepje beweging. Daarbij zorgt dat online boodschappenlijstje ook voor minder papieren boodschappenlijstjes en balpen en, … Alle beetjes helpen éh.

Sitenote: Voor mensen met voedselallergiën of -intoleranties is het ook gewoon handig om alle vb. ‘lactosevrije’ producten via de zoekfunctie op te zoeken.

Hoera! Je bent met je volle aandacht aan het einde van dit artikel gekomen en je hebt bijgeleerd dat er struikelgevaar is in de supermarkt door rondslingerende pakken granola, je online zes trossen bananen kan kopen, dat je beter je boodschappen online doet tijdens de cardio in de fitness en dat je vooraf best je voorraadkast checkt.

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant

Belang van slaap

Als onderdeel van een gezonde leefstijl is een goede nachtrust even belangrijk als voeding, beweging en mentaal welzijn. De wisselwerking tussen deze vier

Lees artikel »