info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Zijn ‘light’ producten gezonder of niet?

Niet noodzakelijk minder calorieën

De vermelding ‘light’ mag niet zomaar op een verpakking gezet worden. Dit wordt gereglementeerd via de Europese wetgeving op de voedingsclaims. 

De term ‘light’ mag worden gebruikt als het verschil in energiewaarde (kcal), vetten OF suikers in vergelijking met het oorspronkelijke voedingsmiddel minimaal 30 procent bedraagt. Hierbij is één woord belangrijk ‘OF’! Hierbij kan bijvoorbeeld een light product die 30% minder suikers bevat toch meer kcal en/of vetten bevatten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een lightvariant van een product te komen.

  • Vermindering van de hoeveelheid suiker
    Om de zoete smaak te behouden, wordt de suiker volledig of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Bijvoorbeeld: lightfrisdrank. 
  • Vermindering van de hoeveelheid vet
    Bijvoorbeeld: lightchips, lightmayonaise en minarine. 
  • Combinatie: vermindering van suiker en vet
    Dit wordt regelmatig toegepast bij melkproducten. Bijvoorbeeld: fruityoghurt op basis van magere of halfvolle melk en gezoet met zoetstoffen. 

Dit betekent niet dat het product daarom altijd minder calorieën bevat. Lightchips zijn een voorbeeld van deze verwarring. Ze bevatten 30 procent minder vet, maar meer koolhydraten dan de gewone chips waardoor ze nauwelijks minder calorieën bevatten. Daarnaast bevat magere yoghurt meer suiker dan volle yoghurt.

Vet en suiker geven smaak aan voeding. Indien er minder vet (of suiker) wordt gebruikt, wordt er in de plaats meer suiker (of vet) toegevoegd om de smaak te blijven behouden. Maar de producenten mogen die producten light noemen terwijl ze dikwijls ongezonder zijn dan de gewone producten!

De vermelding ‘light’ op de verpakking is hierdoor vaak misleidend. Door het etiket te lezen en de voedingswaarden te vergelijken van het lightproduct met het traditionele product, word je alleszins veel wijzer. Niet altijd zo eenvoudig, maar op die manier kan je de calorieën, vetten en suikers vergelijken. Hierbij moet je vooral de verzadigde vetten (niet totale vetten) en suikers (niet koolhydraten) met elkaar vergelijken en dit moet zo laag mogelijk zijn.

De zoete verleiding en onze portie groottes

Zoetsmakende lightproducten onderhouden onze zin in zoet. Hierdoor ontstaat het risico dat je je nadien laat verleiden door een zoet product waarvoor geen lightvariant beschikbaar is. Wie zijn voorkeur voor zoet wil bedwingen, kan dit ook met een stuk fruit en gedroogd fruit

Daarnaast heeft ‘light’ een psychologisch effect. De kans bestaat immers dat je van lightproducten meer eet omdat je denkt dat het geen of minder kwaad kan. Het verschil tussen het gewone product en zijn lightvariant wordt op die manier al snel (over)gecompenseerd.

Vet zorgt voor verzadiging. Indien je voor magere melk- en melkproducten kiest ga je minder calorieën binnen hebben, maar kom je niet toe met 1 potje of glas en een uur later heb je terug honger. Kies maar voor de volle producten, er zit meer smaak in en je zal meer verzadigd zijn waardoor je nadien minder gaat snacken. De winst in calorieën door voor magere producten te kiezen doe je zo dus teniet omdat je hier meer van neemt en nadien grotere kans op snoepen hebt. Kies wel bij de volle producten voor witte natuurvorm, het is niet omdat er op de verpakking een mooi stukje fruit opstaat dat er veel fruit in zit. Dit zijn de suikers van fruit en hierdoor suikerbommen. Voeg voor smaak zelf een stuk vers fruit toe. En trouwens, in volle melkproducten zie sowieso al meer smaak dan in magere fletse melkproducten.

Het grootste probleem in onze huidige maatschappij zijn onze portie groottes, we eten gewoon teveel en de norm van een normale portie is veel groter ten opzichte van vroeger. Light producten werken dit alleen maar in de hand en willen we meer eten. Uiteindelijk is er toch maar één manier om gezonder te leven en dit is minder eten, werken met volwaardige en natuurlijke producten en meer bewegen.

Wist je dat

In de jaren 80 werd met de ontwikkeling van lightproducten gestart. Deze werden in het leven geroepen vanwege een stijgend percentage van mensen met overgewicht en de aanname dat vet de boosdoener was voor overgewicht en hart- en vaatziekten. Inmiddels is de wetenschap erachter dat suikers schadelijker zijn dan vet. En na de jaren 80 zijn net de welvaatziektes zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziektes exponentieel gestegen. Contradictorisch toch?

Mayonaise gezonder is dan ketchup. Hoe wordt mayonaise gemaakt? Olie (liefst lijnzaad of koolzaadolie gebruiken), eidooier, azijn, mosterd, peper en zout. Noem één ingrediënt die ongezond is? Wat zit er in ketchup? Tomaat en veel suiker! Mayonaise is zo veel gezonder dan ketchup en neem geen light mayonaise want hier wordt dan weer veel suiker aan toegevoegd!

Iedereen kent wel ‘ons kookboek‘, oerboek der kookboeken met alle basisrecepten. De ingrediënten voor de recepten in uitgave van 20 jaar geleden is niet verandert tegenover recentste uitgave van ons kookboek. Maar er is wel 1 opmerkelijk verschil! Bij de uitgave van 20 jaar geleden stond er bij de hoeveelheid ingrediënten van hetzelfde recept dat dit voor 6 personen bedoelt is, terwijl nu voor 4 personen. Onze perceptie van portiegrootte is groter ten opzichte van vroeger, maar we zijn minder actief tegenover vroeger!

Conclusie

Light producten zijn zeker niet gezonder, integendeel! Werk maar met volle producten die meer smaak hebben en minder suiker aan toegevoegd is, maar pas je portie groottes aan.

Light producten zijn misleidend en onderhouden enkel maar drang naar zoet en doen ons meer eten.

Enige producten waar ‘light’ kan gebruikt worden is kaas en frisdrank.
Camembert, Brie en dergelijke bevatten 40 % vet wat een beetje van het goede teveel is. Terwijl geitenkaas, mozzarella (light is niet nodig), feta, Philadelphia, maredsous, magere jonge kaas, … maar rond de 20% vet zit. Wat toch de helft minder is en in kaas gaan ze geen suiker toevoegen om de smaak te blijven behouden. Maar redeneer niet van, het is nu magere kaas ik ga nu dubbel zoveel nemen. En heb je zin in een goed stukje Camembert, pas je portie aan en geniet er dubbel en dik van!
In light frisdrank zit er geen suiker tegenover gewone frisdrank wel. Dus we reduceren al onze suikerinname. Maar light frisdrank onderhoud wel weer onze zoete smaak dat naar meer zoet doet verlangen en dan spreken we nog over de zuren, aspartaam en dergelijke die nog in de light varianten zitten. Beperk hierbij je frisdrank inname tot het minimum en om smaak te geven aan je drank doe in een kan water verse citroen, limoen, munt, diepvriesfruit, …

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant