Ingrediënten
- 125 g boekweitmeel (te vinden in bv. Colruyt, Delhaize, Albert Heijn)
- 75 g zuivere roomboter, op kamertemperatuur
- 50 ml honing
- 10 g speculaaskruiden (te vinden bij bv. in Delhaize of Albert Heijn)
- 10 g kaneel
- 5 g bakpoeder
- 10 ml (half)volle melk
- snuifje zout
- optioneel: amandelschilfers
- bloem om aanrecht te bestuiven
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Voeg hier vervolgens de boter, honing en melk aan toe.
- Kneed het geheel in je keukenmachine met deeghaken of gewoon met je handen.
- Vorm een bol van het deeg en laat dit een half uurtje rusten in de koelkast.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit.
- Steek vervolgens koekjes uit het deeg met een koekjesvormpje of met een glas.
- Leg de koekjes op de bakplaat en versier eventueel met de amandelschilfers.
- Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten bruin. Houd goed in de gaten of de koekjes niet verbranden.
- Laat de koekjes eventjes afkoelen op de bakplaat.
TIP: met de koekjes kan je ook een zelfgemaakte speculaaspasta maken. Meng hiervoor 200g gemixte koekjes met 50 ml koffie, 50 ml halfvolle melk en een klein klontje roomboter (10g). Je bewaart deze pasta best afgesloten in de koelkast.
Voedingswaarde:
Speculoos | En (kcal) | KH (g) | suiker (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Vetten (g) | VV (g) | EOV (g) | MOV (g) |
Geheel (14 tal st.) | 1162 | 126 | 41 | 7 | 15 | 65 | 41 | 19 | 4 |
Portie (20 g) | 83 | 9 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 | 1 | 0 |
Speculoospasta | En (kcal) | KH (g) | suiker (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Vetten (g) | VV (g) | EOV (g) | MOV (g) |
/100 g | 307 | 31 | 11 | 2 | 4 | 18 | 12 | 5 | 1 |
Portie (15 g) | 46 | 5 | 2 | 0 | 1 | 3 | 2 | 1 | 0 |
* je kan ook zelf speculaaskruiden maken: 8 el kaneel, 2 el nootmuskaat, 2 el kruidnagel, 1 el gember, 2 tl foelie en 2 tl kardemon mengen.