Rode shakshuka, een Perzisch gerecht op basis van tomatensaus en peulvruchten, vind je sinds een aantal jaren in veel kookboeken terug. Maar ook groene shakshuka is de moeite waard om klaar te maken. Er zijn veel varianten op het recept, je kan in feite kiezen welke groenten je gebruikt. Maar spinazie is meestal wel een vaste waarde, want spinazie met eitjes, da’s gewoon een goeie combinatie.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram diepgevroren erwtjes
- ½ koffielepel komijnpoeder
- 300 gram verse spinazie, grof gehakt
- optioneel: 1 theelepel citroensap
- peper en zout
- 4 grote eieren
- 100 gram feta
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- een snuifje cayennepeper
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de erwtjes samen met het komijnpoeder totdat de erwtjes ontdooid zijn.
- Doe de spinazie erbij (met optioneel het citroensap) en bak mee totdat de spinazie geslonken is. Kruid het mengsel af met peper en zout.
- Zet het vuur laag en maak met een lepel vier kuiltjes in de groente. Breek hierin voorzichtig de eieren. Zorg dat de dooiers heel blijven.
- Leg een deksel op de pan en laat de eiwitten op laag vuur in ongeveer tien minuten stollen. De eierdooiers mogen vanbinnen nog zacht zijn.
- Pers het knoflookteentje en meng het met de Griekse yoghurt en kruid af met een snuifje cayennepeper.
- Zijn de eiwitten gestold? Verkruimel dan de feta over de pan en lepel er tenslotte de knoflookyoghurt over.