Borsjtsj

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels vloeibare boter of olijfolie
  • 2 uien, in ringen
  • 1 kg rode bieten, geschild en in dikke repen
  • 2 wortels, in dikke repen
  • 2 stengels bleekselderij, in dikke repen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 1 bouquet garni (tijm, laurier, eventueel wat peterselie, samengebonden met keukentouw)
  • 1,2 vetarme groentebouillon
  • optioneel: 1,5 dl bietensap
  • 2 eetlepels rodewijnazijn (wit kan ook)
  • peper en zout
  • zure room en/ of bieslook als garnering

Bereidingswijze:

  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien 5 minuten op een laag vuur.
  • Schep ze nu en dan om.
  • Voeg de bieten, wortels en bleekselderij toe en bak het geheel nog 5 minuten. 
  • Roer de knoflook en de blokjes tomaat erdoor en schep nog 2 minuten om.
  • Voeg het bouquet garni en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep afgedekt 1,5u sudderen tot alle groenten zacht zijn.
  • Verwijder het bouquet garni.
  • Roer het bietensap en de azijn door de soep en breng de soep verder op smaak met peper en zout.
  • Breng de soep tot slot nog even opnieuw aan de kook.
  • Klaar! Schep de soep in een diep bord of kom en garneer met zure room en geknipt bieslook.