Ingrediënten:
- 2 eetlepels vloeibare boter of olijfolie
- 2 uien, in ringen
- 1 kg rode bieten, geschild en in dikke repen
- 2 wortels, in dikke repen
- 2 stengels bleekselderij, in dikke repen
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 bouquet garni (tijm, laurier, eventueel wat peterselie, samengebonden met keukentouw)
- 1,2 vetarme groentebouillon
- optioneel: 1,5 dl bietensap
- 2 eetlepels rodewijnazijn (wit kan ook)
- peper en zout
- zure room en/ of bieslook als garnering
Bereidingswijze:
- Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien 5 minuten op een laag vuur.
- Schep ze nu en dan om.
- Voeg de bieten, wortels en bleekselderij toe en bak het geheel nog 5 minuten.
- Roer de knoflook en de blokjes tomaat erdoor en schep nog 2 minuten om.
- Voeg het bouquet garni en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep afgedekt 1,5u sudderen tot alle groenten zacht zijn.
- Verwijder het bouquet garni.
- Roer het bietensap en de azijn door de soep en breng de soep verder op smaak met peper en zout.
- Breng de soep tot slot nog even opnieuw aan de kook.
- Klaar! Schep de soep in een diep bord of kom en garneer met zure room en geknipt bieslook.