Afval van groenten en fruit die eetbaar zijn

Voedselverspilling is een goed gekend begrip in onze maatschappij. Wekelijks belandt er een groot deel van onze koelkastinhoud in de vuilnisbak. Dit komt enerzijds omdat we producten niet op tijd kunnnen opeten en omdat we vaak delen van groenten en fruit weggooien die eigenlijk perfect eetbaar zijn.

Hierbij een aantal tips wat je ‘afval’ van groenten en fruit kan doen:

Stam van broccoli en bloemkool
De stam van broccoli en bloemkool zit boordevol betacaroteen (provitamine A), antioxidanten en foliumzuur. Deze zijn zeer lekker in groentesoep of in een slaatje (door de stam te raspen).

Wortelloof
In het loof van een wortel kan je vitamine A terugvinden. Stop het loof samen met wat olie, kaas en noten in de blender voor een overheerlijke pesto.

Schil van watermeloen
Deze schil is perfect eetbaar en heeft een gunstig effect op de bloeddruk doordat het citrulline bevat, een aminozuur die je aders ontspant en verbreedt. Je kan dit als snack gebruiken door de schil in stukjes te snijden en te pekelen.

Komkommerschil
De schil van een komkommer bevat voornamelijk vitamine K die goed is voor de botten en de bloedstolling. Je kan de schil dus gerust aan de komkommer laten, let wel op dat je deze goed wast.

De witte velletjes van appelsienen
De witte velletjes of het merg van appelsienen bevat hesperedine. Dit is een ontstekingsremmende stof die ook de cholesterol en de bloeddruk verlaagd. Daarnaast bevat het merg van een appelsien ook veel pectine. Ben je geen fan van de bittere smaak? Verwerk hem dan in een smoothie of groentesap.

Ajuinschil
De schil van een ajuin bevat veel quercetine, een antioxidant die de bloeddruk helpt te regelen. Je kan deze schillen invriezen en gebruiken om een groentebouillon te maken.

Koolbladeren
Koolbladeren bevatten evenveel vitamine A,B en C als de kool zelf terwijl ze vaak worden weggegooid. Verwerk deze bladeren in een soep of een wok.

De schil van een kiwi
De schil van een kiwi is rijk aan voedingsvezels, vitamine C en E. De schil bevat meer voedingsvezels dan het vruchtvlees waardoor deze nog beter is om op te eten indien je moeite hebt om naar toilet te gaan. Daarnaast hebben ze ook een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Zorg er wel altijd voor dat de schil goed gewassen is.