info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Mijn hormonen zijn uit balans. Waar moet ik op letten?

Een disbalans in de hormonen is vaak te wijten aan omgevingsfactoren of nutritionele keuzes. Vermoeidheid, een laag libido, PMS, zijn enkele gevolgen die een hormonale disbalans kan veroorzaken. Een overzicht van de meest voorkomende factoren die de hormoonhuishouding beïnvloeden:

Stress
Literatuur en studies zijn het er over eens: de grootste oorzaak van een hormonale disbalans is stress. Er zijn sterke verbanden te vinden tussen enerzijds een overmaat aan stress en anderzijds een onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, etc. Een teveel aan cortisol, het stress hormoon, zorgt bij veel vrouwen voor hormonale klachten.

Roken
Het verband tussen kanker en roken is algemeen bekend. Minder bekend is de connectie tussen roken en seksualiteit of vruchtbaarheid. De toxische stoffen die roken met zich meebrengt heeft nefaste gevolgen voor de hormoonhuishouding in ons lichaam. 

Beweging
Voldoende bewegen is heel belangrijk voor een optimale hormoonbalans. Een gebrek aan beweging kan een rol spelen bij een lager libido of menstruatie klachten. Bewegen geeft ons meer energie en zorgt voor het vrijkomen van goede hormonen (serotonine en endorfine) in ons lichaam.

Overgewicht
Je lichaam maakt bij overgewicht minder endorfines, het gelukshormoon, aan. Wanneer je je niet goed in je vel voelt, ga je wellicht minder bewegen/ heb je meer stress / eet je meer ongezonde voeding en dit allemaal leidt opnieuw tot die hormonale disbalans. 

Anticonceptiepil
Ongeacht de pil voor vrouwen ook voordelen biedt, blijft het een gekende hormoonverstoorder. Hormoonverstoorders of EDC’s (Endocrine Disrupting Chemicals) hebben heel wat nadelige gezondheidseffecten. Steeds meer experts en studies tonen aan dat er geen ‘veilige dosis’ voor hormoonverstoorders bestaat en dat de nadelen zwaar onderschat worden.

Voeding
Verkeerde of ‘slechte’ voeding kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Vermijd suikers, geraffineerde koolhydraten, alcohol, koffie, …

Bron: Nutri-Bel

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant