info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Waarom iedere dag noten eten?

Dagelijks een portie noten eten heeft een heilzame werking en is goed voor je gezondheid. De meerderheid van de bevolking hoef je niet meer te overtuigen van dit vaststaand feit. Noten eten is dan ook een boodschap die bij de meeste consumenten ten volle doordringt. Tegelijk roept dit weetje vragen op. De ene noot is namelijk de andere niet. Er bestaan verschillende notensoorten. Elke soort draagt op een andere manier bij aan onze gezondheid. Iedere mens heeft bijgevolg behoefte aan andere noten. Bij wijze van eerste hulp bij noten eten, geven we je in dit artikel een overzicht van een aantal noten en hun gehalte aan vitamines, mineralen, krachtige antioxidanten, proteïnes en vezels. Het is zeker zo dat noten eten je natuurlijke vetverbranding stimuleert. Belangrijk om te onthouden is dat noten alleen niet zaligmakend zijn. Dit geldt al zeker niet als je niet weet welke noot voor jou het best geschikt is. Noten eten is daarentegen wel gemakkelijk. Je hoeft ze in de meeste gevallen niet te bereiden, waardoor hun voedingswaarde behouden wordt. Pinda’s eten we meestal wel geroosterd.

Voordelen van onbewerkte noten eten:

Noten zijn zeker een nuttig hulpmiddel voor wie wilt afvallen. Ze bevorderen de vetverbranding in ons lichaam op natuurlijke wijze. Los van dit voordeel is noten eten ook goed voor je spieren. Verder krijg je meer energie en verbetert je immuunsysteem. Je lichaam maakt meer gezonde cholesterol aan. Neurologisch ga je erop vooruit. Dit uit zich in een verbeterd geheugen en een verhoogde concentratie. Als je dit leest, word je alleen maar blijer. Welke noten eet je nu het best om een optimaal resultaat te bereiken? Om dit te kunnen weten, geven we je een lijst met voedingstoffen en in welke noten je deze terugvindt.

Welke voedingstoffen vind je in noten?

Noten zitten boordevol vitamines en mineralen. We geven een kort overzicht:

Vitamines:

  • Walnoten zijn een bron van B1, B11 en B12 en vitamine E.
  • In amandelen vind je de vitamines A, B1, B2, B6 B11 en vitamine C terug.
  • Pecannoten bevatten vitamine A, vitamines die behoren tot het B- complex, vitamine C en vitamine E.
  • Hazelnoten zijn een bron van B1, B2, B6, B11 en vitamine C.
  • Macadamianoten bevatten de vitamines B1 en B2.
  • Paranoten staan bekend als bron van vitamine E.

Mineralen:

  • Fosfor vind je in walnoten, amandelen, paranoten en pistachenoten
  • Magnesium: in walnoten, amandelen, pecannoten en hazelnoten
  • Zink: in walnoten, amandelen en pecannoten,
  • Kalium: in walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten en macadamianoten
  • IJzer: in walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten en macadamianoten
  • Natrium: in amandelen, pecannoten en hazelnoten
  • Calcium: in pecannoten, hazelnoten, macadamianoten en pistachenoten
  • Mangaan: in pecannoten
  • Koper: in pecannoten en hazelnoten
  • Fosfor: in hazelnoten en macadamianoten
  • Zink: in hazelnoten
  • Selenium: in paranoten

Onverzadigde vetten en vetzuren

Een aantal notensoorten bevatten gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega 3.

Preventie van aandoeningen door noten eten!

Hoewel alle noten bijdragen tot een betere algemene gezondheid, zijn er specifieke aandoeningen die vermeden en/of verholpen kunnen worden door noten eten. Hartproblemen en een slechte bloedsomloop zijn er maar een paar. Noten zorgen ook voor soepele spieren, een evenwichtig cholesterolgehalte met de nadruk op de goede cholesterol, een verbetering van je concentratievermogen en je geheugen. Verder vermindert noten eten de kans dat je een depressie ontwikkelt en blijft wie dagelijks noten eet er langer jong uitzien.

Specifieke aandoeningen en notensoorten:

Specifieke soorten zoals amandelen zorgen voor verlichting van gezondheidsklachten zoals hoesten, verkoudheden en ontstekingen aan de luchtwegen. Hetzelfde geldt voor bloedarmoede, diabetes, impotentie en problemen gerelateerd aan een verouderende huid. Pecannoten bevatten dan weer hoogwaardige eiwitten die normaal enkel in dierlijke producten voorkomen. Daarom kan deze notensoort een grote rol spelen bij het in balans houden van ons cholesterolgehalte. Dit geldt ook voor de macadamianoot die onverzadigde vetten en vetzuren bevat. Het bekende omega 3 is er maar één van. Hazelnoten spelen dan weer een belangrijke rol in de preventie van diabetes. Verder helpen ze ook je buikvet te verbranden, zorgen ze voor de aanmaak van rode bloedcellen en de preventie van botontkalking. Stevige spieren krijg je dan weer door paranoten eten. Zo helpt deze notensoort je bij het afvallen. Van noten wordt vaak gezegd dat ze veel calorieën bevatten. Daarentegen zijn pistachenoten juist caloriearm. Ze bezorgen ons wel sterke botten en tanden!

Dagelijkse dosis

Noten mag je wel niet onbeperkt eten, ze blijven calorierijk! Een handjevol noten eten per dag is een gezonde aanbevolen dosis. 2 keer 30 gram is hierbij een goede richtlijn. Onze handen verschillen immers nogal eens in grootte! Verder is het handig om weten dat je noten eten mag combineren met zaden en pitten!

Bron: Allnuts

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant