Wekelijkse tip voor Krant van West-Vlaanderen tip 9: misverstanden en een laatste tip

on

Dit weekend wordt het voorjaar afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik en ben ik zo aan mijn laatste tip toegekomen. Hierbij wil ik een aantal misverstanden uit de wereld helpen en nog een interessante app meegeven.

Glutenvrij eten is een hype bij sporters die bij wielrenners wordt toegepast. Een glutenvrij dieetzou je meer energie geven en prestaties positief beïnvloeden. Gluten zit in koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, koeken, ontbijtgranen en andere graanproducten. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat glutenvrij eten geen positief effect heeft op de prestaties als je geen glutenintolerantie hebt. Als je gluten vermijdt is het moeilijker om nog voldoende koolhydraten in te nemen en heb je grotere kans op tekorten bij ijzer en B-vitamines. Glutenvrije alternatieven zoals quinoa, boekweit en spelt mag je zeker wel toepassen in je dagdagelijks voedingspatroon.

Een anders veelvoorkomend misverstand bij wielrenners is voedingsmiddelen met lactose vermijden. Lactose is melksuiker dat in oa in melk- en melkproducten en kazen zit. Als alternatief wordt er dan voor sojaproducten gekozen. Personen die een lactose intolerantie hebben kunnen lactose moeilijk verteren waardoor er darmproblemen ontstaan. Lactose vermijden wanneer je geen intolerantie hebt is af te raden. Indien je lactose vermijdt schakel je over van dierlijke eiwitten (koemelk, kaas, yoghurt, pudding,…) naar plantaardige eiwitten (sojamelk, sojapudding, amandelmelk,…). Maar plantaardige eiwitten bevatten minder hoogwaardige aminozuren, omdat deze minder aanleunen bij de menselijke eiwitten. Hoogwaardige aminozuren zijn belangrijk voor de spierontwikkeling en herstel na sportinspanning. Pas dus geen lactosevrij dieet toe indien dit niet nodig is.

Als laatste wil ik nog een interessante app meegeven voor sporters, namelijk myfitnespal en fatscret. Wanneer je bewust met voeding bezig bent in dit wil opvolgen kan je energie-inname –en verbruik bepalen met deze apps. Deze apps houden rekening met je sportactiviteit en gewenste doel.  Hierbij kan je mooi je voedingstoestand opvolgen. Probeer hierbij als wielrenner voor de macronutriënten naar verhouding te komen van 60 energieprocent koolhydraten, 15% eiwitten en 25% vetten.

Dit was mijn laatste tip, hopelijk heb ik jullie bepalen zaken bijgebracht en laten kennis maken met de wondere wereld van sportvoeding. Tot een volgende…

tip 9 misverstanden en een laatste tip