info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Cafeïne, wat doet het voor je?

Je vindt het in je dagelijkse kopje koffie, velen gebruiken het tijdens het sporten en sommigen functioneren zelfs moeilijk zonder. Wat is cafeïne eigenlijk en vooral: wat doet het met je lichaam? 

Laten we eerst eens met een wetenschappelijke bril kijken naar deze bekende stof!

De wetenschap

Cafeïne behoort tot de groep van de alkaloïden.Andere bekende stoffen in deze categorie zijn morfine, cocaïne, efedrine… Dit type molecule heeft meestal een sterke fysiologische of farmacologische werking op het menselijke lichaam. Van origine worden ze meestal aangemaakt door planten, waar het fungeert als een beschermmechanisme: de planten worden hierdoor namelijk giftig voor dieren of insecten.

Cafeïne wordt aangemaakt in koffiebonen, theeblaadjes en in de minder bekende guarana-bes. Zelfs onze favoriete cacaoboon bevat het. Tegenwoordig kan deze molecule ook synthetisch aangemaakt worden. Het is een wit poeder dat heel bitter smaakt.

De halfwaardetijd van cafeïne bedraagt ongeveer 5 uur. Dit betekent dat er, na het drinken van een kop koffie ’s ochtends, na de lunch nog steeds de helft van die hoeveelheid cafeïne in je lichaam zit.

De effecten

Cafeïne vermindert de vermoeidheid. Vandaar dat we ’s ochtends allemaal massaal sloten koffie drinken om zodoende de dag fitter te kunnen beginnen. Cafeïne verbetert echter ook je reactietijd, concentratie en coördinatie. Ook verhoogt het je basaal metabolisme. Dit is de energie die je lichaam verbruikt door gewoon te “bestaan”, je energieverbruik in rust dus. Daarom is cafeïne ook een van de weinige stoffen die je echt kan helpen kilo’s verliezen. Maak je echter geen illusies: de extra energie die je verbruikt door cafeïne in te nemen wordt geschat op maximaal 200 kcal per dag! Dat betekent dat je 1 kg vet kan verliezen op ongeveer 40 dagen tijd. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je die 200 kcal niet compenseert met een extra koekje bij al die koffie…

Welke dosis werkt voor mij?

Er zijn al honderden onderzoeken gedaan naar de ideale dosis cafeïne voor sporters. En elke studie geeft een ander resultaat, variërend tussen de 3 mg tot zelfs 9 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht. Wat hierbij niet vermeld wordt, is de persoonlijke ervaring. Wat heb je aan een ideale dosis van 450 mg cafeïne als je er hypernerveus van wordt en er mischien zelfs hartkloppingen van krijgt? Zelf zijn we bij Sanas in ieder geval geen fan van torenhoge doses cafeïne.

In onze Energy categorie hebben we 2 producten die een guarana extract bevatten. Dit is een natuurlijke vorm van cafeïne, afkomstig uit van de Guarana-bes (Paullinia cupana Kunth) die vooral in Zuid-Amerika geteeld wordt. De plant bevat meer cafeïne dan de koffieboon, maar deze molecule wordt iets trager vrijgegeven dan bij het drinken van koffie. Hierdoor heb je minder kans op een gejaagd gevoel of hartkloppingen.

Eén 25 ml ampul Sanas Guaranol Mega Forte bevat 160 mg cafeïne. Dit komt overeen met 3

Hoog gedoseerd voor meer energie, concentratie, uithouding en prestatie

Sanas Guaranol mega forte geeft je meer energie,
concentratie, uithouding en prestatie

kopjes koffie. Voor de meesten onder ons geeft dit al een enorme boost! Sanas Guaramint is  ideaal voor personen die geen koffie drinken en gevoelig zijn voor cafeïne. De 80 mg cafeïne in een 25 ml ampul geven deze mensen al de boost die zij zoeken. Guaramint kan ook gebruikt worden om bij langere duursporten nog eens bij te tanken.

Beide shots bevatten maar liefst 500 mg taurine. In combinatie met de cafeïne zorgt dit voor  extra focus. Vooral het iets lager gedoseerde Guaramint is daardoor ideaal voor bijvoorbeeld studenten die wel een extra beetje hulp kunnen gebruiken om door die laatste hoofdstukken heen te komen.

Sanas Guaramint verhoogt je mentale alertheid én helpt algemene vermoeidheid te verdrijven.

Sanas Guaramint verhoogt je mentale alertheid én
helpt algemene vermoeidheid te verdrijven.

Behaal je doelen met cafeïne!

Dus: kan je wel een extra energieboost gebruiken? Weet dan dat er naast een ‘gewone’ koffie ook andere mogelijkheden bestaan die je kunnen helpen om jouw doelen te bereiken!

 

Neem gerust contact voor meer informatie over de producten van SANAS.

Bron: https://www.sanas.nu/cafeine-wat-doet-het-voor-je/

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant