info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Wekelijkse tip voor Krant van West-Vlaanderen tip 8: zin en onzin van voedingssupplementen

Er zijn duizenden voedingssupplementen op de markt met allerhande veelbelovende slogans die prestaties spectaculair zouden verbeteren. Wielrenners durven nog wel eens rap naar deze middelen grijpen. Sommige voedingssupplementen kunnen zinvol zijn, maar gaan maar zijn nut hebben nadat eerst de basis gezonde voeding en specifieke sportvoedingsrichtlijnen goed opgevolgd worden. Deze pijlers kwamen de vorige weken aan bod. Toch zijn er een aantal voedingssupplementen die hun meerwaarde kunnen bieden bij wielrenners, deze kunnen onderverdeeld worden in algemene en prestatie bevorderende voedingssupplementen.

Eerst en vooral raad ik aan om op regelmatige basis bloed te laten trekken om tekorten te voorkomen. Door suppletie van vitamines en mineralen ga je niet beter presteren, maar door tekorten ga je prestaties er wel sterk op achteruit. Controleer zeker ijzer, magnesium, zink, vit B12 en D en vul aan indien tekorten. Daarnaast adviseer ik wel aan om dagelijks omega-3-vetzurente nemen om je vetzuursamenstelling terug in evenwicht te krijgen. Via de dagdagelijkse voeding, ook al eet je heel gezond, is er een sterk onevenwicht door te hoge inname omega-6-vetzuren wat ontstekingen kan veroorzaken. Tijdens mijn vorige tip had ik het over het belang van een goede darmflora. Neem regelmatig een kuur pre- en probioticaom je darmflora op punt te krijgen.

Volgende prestatie bevorderende voedingssupplementenzijn wetenschappelijk onderbouwd zinvol om als duursporter eventueel te nemen: nitraat (rode bietensap), cafeïne, beta-alanine, leucine, BCAA, citrulline en creatine.

Beta-alanine en rode bietensap raad ik aan om te nemen in een periode waarin je topvorm wil bereiken. Met beta-alanine ga je langer in verzuring kunnen gaan, tijdens inspanning. Je moet dit wil wel in kuurvorm innemen en ermee starten 4 weken voor je piekperiode. Met rode bietensap ga je minder zuurstof nodig hebben voor dezelfde inspanning en mag je tijdens je piekperiode innemen. Net voor of tijdens inspanning kan je ook nog cafeïne innemen als extra stimulans. Tenslotte zijn BCAA en leucine aminozuren die je herstel gaan bevorderen en mag je dagelijks na het sporten innemen.

Tip 7 zin en onzin van voedingssupplementen

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant