Blog over mijn manier van werken

2 weken geleden heeft iemand die ik begeleidt een heel mooi artikel geschreven op zijn website. Een mooier compliment over mijn manier van werken kan je niet krijgen. Hierbij een aantal quotes:

Kijk, dit is nu eens wat ik wou horen: geen crashdiëten, niet uithongeren, geen weight-watchers-punten tellen of wat nog van rare dingen. Nee hoor, gewoon simpel: zorg dat wat je in je lijf krijgt ook nuttig is voor je lijf. Eiwitten na het sporten, koolhydraten voor het sporten, vocht tijdens het sporten, allez, een hele waslijst aan tips and trics maar uiteindelijk wel heel logisch en gemakkelijk op te volgen zonder ook maar één dag honger te hebben of zwak op mijn poten te staan als ik een run van 30km op de planning had. Perfect dus!

De resultaten waren er dan ook naar: tegen Amsterdam was ik een paar kilogram lichter en voelde ik me ook een stuk fitter. En als kers op de taart kreeg ik nog een hele eet-planning voor de 48u voor mijn marathon, de wedstrijd zelf en de 24u nadien. Ik blijf tegen iedereen herhalen dat dit er voor gezorgd heeft dat ik toen een PR heb gelopen!

Wil je zelf ook beter op je voeding gaan letten? Dan moet je eigenlijk maar twee dingen onthouden uit deze blogpost:

  1. Ga naar Tom voor begeleiding (niet-gesponsorde mededeling :)). Een absolute meerwaarde, zelfs als je helemaal geen gewicht kwijt hoeft!
  2. Ga aan de slag met My Fitnesspal (ook niet-gesponsorde mededeling). Je zal er versteld van staan hoe je na een paar dagen al te weten komt dat bepaalde voedingsmiddelen toch niet zo goed voor je zijn als je eerst dacht. Ik ben nu een weekje verder en bijna elke dag ben ik na het ingeven in de app terug de koelkast in gedoken om toch maar iets anders uit te halen.

 

Hierbij het volledige artikel:

In de aanloop naar de Marathon van Amsterdam vorig jaar heb ik de klik gemaakt: ik moest en zou mijn gewicht naar beneden krijgen. Uiteraard met de bedoeling om Amsterdam beter te lopen maar ook zo heel geniepig omdat ik eigenlijk wel droom van mijn eerste ultra-marathon… ooit… :-). Reken daar nog eens bij dat ik toch best wel al een aantal jaren nog amper mijn t-shirt durf afdoen aan het zwembad en dat ik me bij elke loopwedstrijd het dikkertje-van-dienst voel. Ah ja, gewoon, het was tijd om er iets aan te doen, punt.

unspecified-1024x686Uiteindelijk ben ik bij Dietist Tom terecht gekomen, gekend van Clavis Torhout en Running And More bovendien zelf duursporter wat het praten natuurlijk een pak gemakkelijker maakt. Kijk, dit is nu eens wat ik wou horen: geen crashdiëten, niet uithongeren, geen weight-watchers-punten tellen of wat nog van rare dingen. Nee hoor, gewoon simpel: zorg dat wat je in je lijf krijgt ook nuttig is voor je lijf. Eiwitten na het sporten, koolhydraten voor het sporten, vocht tijdens het sporten, allez, een hele waslijst aan tips and trics maar uiteindelijk wel heel logisch en gemakkelijk op te volgen zonder ook maar één dag honger te hebben of zwak op mijn poten te staan als ik een run van 30km op de planning had. Perfect dus! De resultaten waren er dan ook naar: tegen Amsterdam was ik een paar kilogram lichter en voelde ik me ook een stuk fitter. En als kers op de taart kreeg ik nog een hele eet-planning voor de 48u voor mijn marathon, de wedstrijd zelf en de 24u nadien. Ik blijf tegen iedereen herhalen dat dit er voor gezorgd heeft dat ik toen een PR heb gelopen!

Maar na Amsterdam ging het weer bergaf: een auto-ongeval waardoor ik 2 maanden nog amper kon sporten, kopje laten hangen, vervolgens wel weer herpakken maar dan een valpartij tijdens het trailrunnen weer anderhalve maand amper beweging, terug kopje laten hangen. Van het één kwam het ander en het resultaat was dat er 3.5kg extra op de weegschaal verscheen. Terug naar af dus… Tijd om verstandig te worden met andere woorden en deze keer ook echt definitief want die ultra zal zichzelf niet lopen!

De volgende afspraak met Tom was gepland eind augustus, dan heb je twee mogelijkheden: opschrijven wat je eet en ondertussen lekker dikker worden waarna de diëtist kan zeggen waarom je zo gemakkelijk aan dat Michelin-sponsorcontract bent geraakt, of je gaat gedetailleerder gaan noteren en je gebruikt de informatie van je diëtist om zelf uit te vissen welke voedingsmiddelen je nu toch echt wel beter in de kast zou laten staan… nog voordat je ze in je mond steekt in dat geval. Twee keer raden voor welke oplossing ik gekozen heb? 😉

KnipselIk heb gekozen voor My Fitnesspal van Under Armour. Uiteraard omdat het een heel gemakkelijke app is maar vooral ook omdat ze realtime opgeven waar het fout loopt. Voorbeeldjes? Wel, in den Albert hadden we kaas-in-olie meegebracht voor in mijn slaatje. Lekker en gezonde olijfolie dachten we, tot de app duidelijk maakte dat die bomvol verzadigde vetten zat, bleek het helemaal geen olijfolie te zijn in dat potje. Of nog: dacht ik heel lekkere koekjes gevonden te hebben waar zelfs op stond “goed bezig”, blijken die bomvol koolhydraten te zitten… Tjah, zo goed bezig zijn we dus niet op dat moment.

Wil je zelf ook beter op je voeding gaan letten? Dan moet je eigenlijk maar twee dingen onthouden uit deze blogpost:

  1. Ga naar Tom voor begeleiding (niet-gesponsorde mededeling :)). Een absolute meerwaarde, zelfs als je helemaal geen gewicht kwijt hoeft!
  2. Ga aan de slag met My Fitnesspal (ook niet-gesponsorde mededeling). Je zal er versteld van staan hoe je na een paar dagen al te weten komt dat bepaalde voedingsmiddelen toch niet zo goed voor je zijn als je eerst dacht. Ik ben nu een weekje verder en bijna elke dag ben ik na het ingeven in de app terug de koelkast in gedoken om toch maar iets anders uit te halen.

 

Hoe doen jullie het trouwens om voldoende energie binnen te krijgen en tegelijk toch niet meer te eten dan noodzakelijk?

Link Website: https://didiersalembier.wordpress.com/2017/08/11/gemakkelijk-je-eetdagboek-bijhouden/

 

 

Didier Salembier https://didiersalembier.wordpress.com/2017/08/11/gemakkelijk-je-eetdagboek-bijhouden/ 1 september 2017