Buikvet verbranden: 7 bewezen tips

Buikvet verbranden en afvallen op je gehele lichaam hebben veel overeenkomsten. Maar er zijn een aantal dingen die buikvet verbranden net even iets lastiger maken.

Dat is waarom het afvallen rond de buik voor de meeste mensen verre weg het lastigst is. Vooral het laatste beetje vet daar is vaak erg hardnekkig.

In dit artikel geef ik je 7 bewezen tips die je helpen overtollig buikvet te verbranden.

Door deze tips op te volgen vergroot je de kans dat je al je overtollig buikvet verbrandt en je binnen een paar weken of maanden al rond kunt lopen met een slanke buik.

Goed om te weten

Buikvet verbranden is geen kwestie van “gewoon minder eten”. Als de oplossing zo simpel was geweest had iedereen dat wel gedaan.

Want buikvet ontregeld namelijk je hele systeem. Het is geen passief vet dat op je lichaam zit, het is een actief orgaan (in de zin dat het echt eigen hormonen produceert).

Door overtollig buikvet te hebben, kan zo dus je hele systeem ontregeld worden.

Daarnaast scheidt buikvet ook stoffen af waardoor je je somberder gaat voelen. Dit maakt gezond/minder eten moeilijker, want dan gebruik je eten vaak als oppepper voor je negatieve gemoedstoestand.

Buikvet verbranden: 7 effectieve tips

Het internet staat vol met tips, oefeningen en informatie. Maar wat zorgt er nou écht voor dat je buikvet verbrandt.

Hier de 7 dingen die je kan doen om overtollig buikvet te gaan verbranden.

1. Eet meer vezels

Als je buikvet wilt verbranden is het belangrijk dat je meer voedingsvezels eet. Voedingsvezels geven je sneller en vol gevoel zodat je automatisch kleinere porties eet.

Ook zorgen voedingsvezels ervoor dat je darmen beter gaan werken. Als je darmen beter werken haal je meer voedingsstoffen uit je voeding en heb je dus in totaal minder calorieën nodig.

Dus je eet minder, terwijl je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Een hele prettige manier om overtollig buikvet te verminderen.

Je vindt veel voedingsvezels in: noten, zaden, pitten, groentes en fruit.

2. Eet meer eiwitten

Naast vezels zijn eiwitten ook een belangrijke voedingsstof die je helpt om buikvet kwijt te raken. 

In je maag en darmstelsel duurt het namelijk best een tijd voordat eiwitten afgebroken worden. Hierdoor geeft je maag minder van het hormoon ghreline af.

Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Hoe meer ghreline je lichaam aanmaakt, hoe meer honger je hebt.

Dus door eiwitten te eten heb je minder (vaak) honger. Je hebt langer een verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je dus ook weer minder calorieën binnen zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen.

Je vindt veel gezonde eiwitten in: vlees, vis, ei, kip, soja, maar ook weer in noten zaden in pitten.

3. Doe aan krachttraining

Voor de mensen die graag sporten is krachttraining een hele goede manier om extra buikvet te verbranden. 

De inspanning die je tijdens te training levert zorgt ervoor dat je extra calorieën verbrandt, maar dat is (in tegenstelling tot cardio) niet het enige voordeel.

Krachttraining zorgt er namelijk ook voor dat de hormoonbalans in je lichaam herstelt. En met een goede hormoonbalans is het veel makkelijker om buikvet te verbranden.

Ook zullen de extra spieren die je kweekt tijdens de krachttraining, je helpen om een hogere ruststofwisseling te krijgen. Zo verbrand je meer calorieën zonder dat je er wat voor hoeft te doen.

Je kunt ook buikvet verbranden zonder aan sport of krachttraining te doen, maar als je het leuk vindt, zal het je zeker helpen!

4. Eet natuurlijk en onbewerkt

Natuurlijk en onbewerkt eten is misschien wel de belangrijkste tip uit deze hele lijst. Veel producten die we eten komen uit de fabriek.

Deze producten bevatten vaak veel smaakstoffen zoals suiker en zout, en juist weinig voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Zeker als je je buikvet wilt verbranden is het erg belangrijk om natuurlijk en onbewerkt te eten. Suikers en andere smaakstoffen zorgen ervoor dat je makkelijk overeet, en dat je hormonen uit balans raken.

5. Neem voldoende omega-3 olie

De verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in je lichaam is erg belangrijk voor je gezondheid. De vetzuren horen ongeveer evenveel in je lichaam aanwezig te zijn.

Omdat we tegenwoordig veel omega-6 binnenkrijgen (veel via plantaardige oliën), en juist weinig omega-3 (vis is bijna de enige goede bron) is deze verhouding bij de meeste mensen uit balans.

Door dagelijks omega 3 capsules te nemen helpt je deze balans te herstellen.

6. Geen frisdranken en vruchtensappen

Frisdranken en vruchtensappen zitten vol met suiker. Dit maakt deze dranken een echte dikmaker. Zelfs versgeperste sinaasappelsap bevat vaak wel 20 gram suiker per glas.

Als buikvet verbranden belangrijk voor je is, kan je het beste deze dranken niet nemen.

Wat ik zelf altijd een goede vervanger vindt is een karaf met water met wat schijfjes komkommer, gember en takjes munt. 

Na 15 minuten zijn de verschillende samen in het water getrokken en zo heb je een heel gezond glas water met een lekkere smaak.

7. Slaap voldoende & minder stress

Als je ligt te slapen is je lichaam druk bezig om je lichaam “schoon te maken”. Het maakt de nodige hormonen aan, het repareert wondjes, en nog veel meer.

Door je lichaam voldoende slaap te geven help je het om in balans te blijven, en een lichaam dat in balans is verbrandt heel makkelijk overtollig buikvet.

Slaap minimaal 7.30 uur per nacht en probeer niet na 11 uur naar bed te gaan.

Probeer zaken die je veel stress opleveren ook stap voor stap uit je leven te krijgen. Stress kan erg ongezond zijn en is voor veel mensen een reden dat ze te veel buikvet hebben.

Conclusie: focus op voeding en leefstijl

Het klopt dat de ene persoon makkelijker buikvet opslaat dan de ander. En het is zeker zo dat het makkelijker is om buikvet te verbanden als je jong bent.

Dat zijn nou eenmaal de feiten. Maar het is voor iedereen mogelijk om een slanke buik te hebben.

Als je drie kinderen hebt gehad en inmiddels goed in de overgang zit, dan zal je geen buik meer krijgen alsof je 21 bent. Maar dat is waarschijnlijk ook helemaal niet wat je wilt.

Gewoon een gezond lichaam zonder overtollig buikvet.

Bron: Jasper Alblas