Ingrediënten:
- 42 g verse gist
- 500 g speltbloem (te vinden bij bv. Delhaize, Albert Heijn, Carrefour, Colruyt)
- 75 g zuivere roomboter
- 1 ei
- 1 eidooier
- 150 ml havermelk (of gewone halfvolle melk)
- 60 g kokosbloesemsuiker (te vinden bij Colruyt, Delhaize, Carrefour, Albert Heijn)
- snuifje zout
Bereidingswijze:
- Verkruimel de gist en los op in 50 ml lauw water, laat 10’ rusten. Droog gist mag je rechtstreeks mengen met de bloem.
- Doe de bloem in een kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet er het gistpapje in.
- Doe de boter, ei, havermelk en kokosbloesemsuiker bij en meng goed.
- Kneed het deeg stevig door tot het elastisch wordt.
- Dek de kom af met een vochtige keukenhanddoek en laat het deeg 45’ rijzen op een tochtvrije en warme plaats. Kneed het dan opnieuw een minuutje en laat weer 45’ rijzen.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Snij er met (vrij grote) vormpjes figuren uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek weer af en laat nog 15’ rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bestrijk het deeg met een mengsel van 1 losgeklopte eidooier met een scheutje melk.
- Bak de koeken in 15’ mooi goudgeel. Laat afkoelen op een rooster.
Voedingswaarde:
Klaaskoeken | En (kcal) | KH (g) | suiker (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Vetten (g) | VV (g) | EOV (g) | MOV (g) |
Geheel | 3046 | 432 | 80 | 50 | 99 | 93 | 45 | 26 | 12 |
Portie (90 g) | 338 | 48 | 9 | 6 | 11 | 10 | 5 | 3 | 1 |