info@dietist-tom.be — 0472 84 01 30

Wekelijkse tip voor Krant van West-Vlaanderen 2 jaar na datum. Tip 1: een dag zoals een ander

Voor de Krant van West-Vlaanderen mocht ik 2 jaar geleden wekelijks een artikel schrijven met een interessante tip rond voeding. 2 jaar na datum zal ik wekelijks de tips nog eens posten.

 

Tip 1: een dag zoals een ander

Voor we de komende weken dieper ingaan op de specifieke voeding bij wielrenners is het eerst belangrijk om de essentie van de juiste gezonde voeding onder de knie te hebben en goed toe te passen. Zonder goede funderingen kan je geen stevig huis bouwen. Mijn stokpaardje hierbij is “pure natuurlijke voeding”. Ga zoveel mogelijk terug naar de voeding op grootmoeders wijze. Bereid zoveel mogelijk met verse gezonde seizoensgebonden producten met zo weinig mogelijk conserveringsmiddelen. Laat kant-en-klare maaltijden en bereide gerechten staan. Werk met verse of diepvriesgroenten en maak regelmatig verse soep.

Eerst en vooral is vochtinname belangrijk. Los van het sporten moet je 1,5 l water drinken op een dag. Start de dag met een groot glas water om vochtbalans terug op peil te krijgen. Laat gesuikerde dranken staan en beperk het gebruik van koffie en alcohol. Deze hebben beide een vochtafdrijvend effect. Voorzie daarnaast bij iedere maaltijd en regelmatig als tussendoor een bron van eiwitten (vlees, vis, ei, noten, peulvruchten, kaas, melk, (Griekse) yoghurt, platte kaas,…). Dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Laat gehaktbereidingen, slaatjes, salami, ed. staan en kies voor onbewerkt vlees en vis.
Koolhydraten (brood, havermout, muesli, koek, fruit, aardappelen, pasta, rijst, quinoa,…) zijn de brandstof van het lichaam. Overdag moet je deze regelmatig aanvullen en vanaf avondmaal moet je koolhydraten beperken of weglaten tenzij je overdag zware inspanning hebt geleverd of ’s avonds nog sport. Kies hierbij altijd voor complexe koolhydraten zoals havermout, volkoren brood en pasta, zilvervliesrijst, quinoa,… en vermijd zoveel mogelijk snelle suikers zoals frisdrank, fruitsap, snoep, wit brood, cake, chocoladekoek,…
Als laatste is het heel belangrijk om voldoende gezonde vetten rijk aan omega 3 binnen te hebben. Eet maar regelmatig vette vis, dagelijks een portie noten, gebruik gezonde oliën en eet maar eens een avocado en olijven.

Volgende week ga ik dieper in wat het ideale sportontbijt is.

Schermafbeelding 2016-02-28 om 10.31.31

Artikel delen:

Deze vind je misschien ook interessant