Ingrediënten:
- Voor de speculoos:
- Boekweitmeel (125 g)
- Zuivere roomboter (75 g)
- Honing (50 ml)
- 1 el speculaaskruiden* (10 g)
- 1 el kaneel (10 g)
- 1 kl bakpoeder (5 g)
- 1 el (half)volle melk (10 ml)
- Snuifje zout
- Optioneel: amandelschilfers
- Bloem
- Voor de speculoospasta (1 pot):
- 200 g zelfgemaakte speculoos
- Koffie (50 ml)
- (half)volle melk (50 ml)
- 1 klontje zuivere roomboter (10 g)
Bereidingswijze:
- Speculoos:
- Verwarm de oven voor op 160°C en zorgt dat de boter op kamertemperatuur is.
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Voeg hier vervolgens de boter, honing en melk aan toe.
- Mix het geheel met deeghaken of je handen tot een geheel.
- Vorm een bol van het deeg en laat dit een half uurtje rusten in de koelkast.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit.
- Steek vervolgens koekjes uit het deeg met een koekjesvormpje of bijvoorbeeld een glas.
- Leg de koekjes op de bakplaat en versier eventueel met de amandelschilfers.
- Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten bruin. Houd goed in de gaten of de koekjes niet verbranden.
- Laat de koekjes eventjes afkoelen op de bakplaat.
- Speculoospasta:
- Doe de speculaasjes in de keukenmachine maal heel fijn.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix het tot een gladde massa.
- Bewaar de speculoospasta in een goed afgesloten potje in de koelkast.
Voedingswaarde:
Speculoos | En (kcal) | KH (g) | suiker (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Vetten (g) | VV (g) | EOV (g) | MOV (g) |
Geheel (14 tal st.) | 1162 | 126 | 41 | 7 | 15 | 65 | 41 | 19 | 4 |
Portie (20 g) | 83 | 9 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 | 1 | 0 |
Speculoospasta | En (kcal) | KH (g) | suiker (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Vetten (g) | VV (g) | EOV (g) | MOV (g) |
/100 g | 307 | 31 | 11 | 2 | 4 | 18 | 12 | 5 | 1 |
Portie (15 g) | 46 | 5 | 2 | 0 | 1 | 3 | 2 | 1 | 0 |
* je kan ook zelf speculaaskruiden maken: 8 el kaneel, 2 el nootmuskaat, 2 el kruidnagel, 1 el gember, 2 tl foelie en 2 tl kardemon mengen.