Zelfgemaakte speculoospasta

Ingrediënten:

  • Voor de speculoos:
    • Boekweitmeel (125 g)
    • Zuivere roomboter (75 g)
    • Honing (50 ml)
    • 1 el speculaaskruiden* (10 g)
    • 1 el kaneel (10 g)
    • 1 kl bakpoeder (5 g)
    • 1 el (half)volle melk (10 ml)
    • Snuifje zout
    • Optioneel: amandelschilfers
    • Bloem
  • Voor de speculoospasta (1 pot):
    • 200 g zelfgemaakte speculoos
    • Koffie (50 ml)
    • (half)volle melk (50 ml)
    • 1 klontje zuivere roomboter (10 g)

Bereidingswijze:

  • Speculoos:
    • Verwarm de oven voor op 160°C en zorgt dat de boter op kamertemperatuur is.
    • Meng de droge ingrediënten in een kom.
    • Voeg hier vervolgens de boter, honing en melk aan toe.
    • Mix het geheel met deeghaken of je handen tot een geheel.
    • Vorm een bol van het deeg en laat dit een half uurtje rusten in de koelkast.
    • Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit.
    • Steek vervolgens koekjes uit het deeg met een koekjesvormpje of bijvoorbeeld een glas.
    • Leg de koekjes op de bakplaat en versier eventueel met de amandelschilfers.
    • Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten bruin. Houd goed in de gaten of de koekjes niet verbranden.
    • Laat de koekjes eventjes afkoelen op de bakplaat.
  • Speculoospasta:
    • Doe de speculaasjes in de keukenmachine maal heel fijn.
    • Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix het tot een gladde massa.
    • Bewaar de speculoospasta in een goed afgesloten potje in de koelkast.

Voedingswaarde:

SpeculoosEn (kcal)KH (g)suiker (g)Vezels (g)Eiwit (g)Vetten (g)VV (g)EOV (g)MOV (g)
Geheel (14 tal st.)1162126417156541194
Portie (20 g)8393115310
SpeculoospastaEn (kcal)KH (g)suiker (g)Vezels (g)Eiwit (g)Vetten (g)VV (g)EOV (g)MOV (g)
/100 g307311124181251
Portie (15 g)4652013210

* je kan ook zelf speculaaskruiden maken: 8 el kaneel, 2 el nootmuskaat, 2 el kruidnagel, 1 el gember, 2 tl foelie en 2 tl kardemon mengen.