Gezonde recepten voor kinderen

TUSSENDOORTJES

Havermoutkoekjes

Ingrediënten (± 25 koekjes):

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 80 gram zachte veenbessen
  • 110 gram rietsuiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram havermout
  • 3 druppels vanille-extract
  • 1 snuifje kaneel
  • ½ koffielepel zout

Bereidingswijze (± 30min.):

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Mix de zachte boter en de rietsuiker tot een glad mengsel
  • Voeg het ei, de bloem, het vanillearoma, de kaneel en het zout toe en mix alles
  • Voeg de havermout en de zachte veenbessen toe en meng met een vork
  • Schep met een koffielepel kleine porties deeg op een bakplaat met bakpapier
  • Bak 10minuten in een voorverwarmde oven
  • Haal uit de oven en laat de koekjes nog 5 minuten rusten op het bakpapier
  • Maak los en laat daarna afkoelen op een rooster

 

Havermoutkoekjes met kokos

Ingrediënten (± 15 koekjes):

  • 1 ei
  • 125 gram bloem
  • 100 gram havermout
  • 75 gram bruine suiker
  • 2 eetlepels kokospoeder
  • 5 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels appelsap of sinaasappelsap

Bereidingswijze (± 15minuten):

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Doe de bloem samen met de havermout, de suiker en de gemalen kokos in een kom en roer alles goed onder elkaar
  • Voeg het ei, het appelsap en de olie toe en meng tot een homogeen deeg
  • Bedek een bakplaat met bakpapier of een bakmat en verdeel er telkens 1 eetlepel deeg op
  • Bak de koekjes 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Haal de koekjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster

 

Muffins met ricotta en amandelen

Ingrediënten (± 18 muffins):

  • 1 citroen
  • 175 gram ricotta
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 200 gram suiker
  • ½ eetlepel bakpoeder
  • Enkele druppels amandelaroma
  • 2 eetlepels amandelschilfers

Bereidingswijze (15min. + 20min. in de oven):

  • Rasp de schil van de citroen en doe dit gedurende 1 minuut in kokend water. Pers de citroen uit.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder.
  • Klop de boter samen met de suiker tot een luchtig geheel.
  • Klop er de ricotta onder en voeg het citroensap, de geraspte citroenschil en het ei toe. Breng op smaak met enkele druppels amandelaroma.
  • Roer er beetje bij beetje de bloem onder en meng tot een gladde, luchtige massa.
  • Vul individuele muffinvormpjes voor ¾ met het deel en bestrooi met de amandelschilfers.
  • Plaats ze op een bakplaat en zet ±20min. in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en serveer.

 

Chocolade-banaanmuffins

Ingrediënten (12 muffins):

  • 2 bananen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 ei
  • 3 dl room
  • 1 koffielepel boter
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 125 gram rietsuiker
  • 100 gram chocoladecallets
  • 1 zakje bakpoeder
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze (± 45min.):

  • Snij de bananen in schijfjes en besprenkel met het citroensap
  • Scheid het eiwit van het eigeel
  • Verwarm de oven 10minuten voor op 200°C
  • Meng ondertussen de bloem met de suiker en het bakpoeder
  • Doe de room in een kom en klop op, roer daarna de eidooier onder en klop het eiwit apart op
  • Meng vervolgens het opgeklopte eiwit onder de room
  • Voeg de schijfjes banaan, de zonnebloemolie en de chocoladecallets toe
  • Doe het mengsel met bakmeel bij het roommengsel en roer tot een gladde massa
  • Schep het deeg in ingevette muffin vormpjes en bak 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven

 

Gemberkoek met appel

Ingrediënten:

  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 220 gram boter
  • 5 appelen
  • Sap van ½ citroen
  • 5 eieren
  • 6 eetlepels amandelschilfers
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels bloemsuiker
  • 1 koffielepel gemberpoeder

Bereidingswijze (± 15min. + 15 à 20min. in de oven):

  • Rasp de halve citroen, u heeft ¼ koffielepel zeste nodig. Pers de citroen uit.
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in blokjes. Sprenkel er het sap van ½ citroen over om verkleuring te voorkomen.
  • Maak de boter roerzacht (zet 30 seconden op halve kracht in de microgolfoven).
  • Bekleed een brede platte taartvorm (± 35cm breed) of kleine braadslede met aluminiumfolie en boter goed in met 2 eetlepels boter.
  • Mix 150 gram boter met 150 gram suiker tot de boter wit kleurt. Mix er vervolgens één na één de 3 eieren onder.
  • Voeg de zelfrijzende bloem en het gemberpoeder toe en schep goed om.
  • Schep het deeg in de taartvorm (laat het niet hoger komen dan 1 à 1,5 cm, danders wordt de koek te dik) of op de bakplaat (je kan het deeg met aluminiumfolie op zijn plaats houden om een mooie vorm te behouden), verdeel er de appelblokjes over.
  • Mix 2 eieren met 1,5 eetlepel citroensap en 3 eetlepels amandelschilfers. Smelt de rest van de boter in een steelpannetje en voeg toe, samen met de geraspte citroenschil. Verdeel gelijkmatig over de appeltjes.
  • Strooi er nog 3 eetlepels amandelschilfers over en schuif gedurende 15 à 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en zeef er 3 eetlepels bloemsuiker over.

 

Amandelwafeltjes

Ingrediënten (± 16 wafels):

  • 150 gram boter (+ 50 gram om te bakken)
  • 500 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 20 gram verse gist
  • 2,5 dl amandelmelk
  • 1 eetlepel maïsolie
  • 1 snuifje zout

 

Bereidingswijze (± 20min. + 1 uur rust + 30min. bakken):

  • Smelt 150 gram boter in een kookpot op een zacht vuur
  • Giet de amandelmelk in een steelpan en verwarm tot hij lauw is
  • Giet de lauwe amandelmelk in een kom en los er de gist in op
  • Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden
  • Strooi het zout langs de rand en giet de amandelmelk met gist in het kuiltje
  • Voeg ook de gesmolten boter, de olie en de suiker toe in het kuiltje
  • Kneed tot een mooi, glad deeg
  • Doe het deeg in een kom, dek af met een vochtige doek en laat ongeveer 1 uur rusten op een warme plaats
  • Vet het wafelijzer telkens in met een beetje boter, schep met 2 lepels wat deeg op het ijzer en bak de wafels goudbruin

 

Pannenkoekjes met verse kaas

Ingrediënten (± 12 pannenkoekjes):

  • 250 gram magere verse kaas
  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 40 gram zelfrijzende bloem
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels arachideolie

Bereidingswijze (± 5min. + 15min. baktijd):

  • Meng de bloem met de havermout en de vanillesuiker
  • Klop er het ei onder, het citroensap en de verse kaas
  • Verhit wat olie in een grote pan en bak er 3 à 4 pannenkoekjes tegelijkertijd in. Draai halverwege om.
  • Herhaal tot al het deeg op is.

Variatie: voeg stukjes fruit toe aan het deeg voordat u de pannenkoekjes bakt (appel, peer, meloen, mango, ananas,…).

 

Havermoutpannenkoekjes met banaan

Ingrediënten (± 5 pannenkoeken):

  • 35 gram havermoutmeel (mix havermoutvlokken)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Scheutje plantaardige melk (haver-, soja-, amandelmelk)
  • 1 theelepel kaneel
  • Snuifje zout
  • Boter, kokosolie of olijfolie
  • Optioneel: 1 eetlepel agavesiroop of honing als topping

Bereidingswijze:

  • Indien geen havermoutmeel: Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel.
    • Dit kan eventueel ook met de staafmixer.
  • Voeg de banaan toe en vermaal ook. Vervolgens een losgeklopt ei, het bakpoeder, kaneel en zout en mix opnieuw in de keukenmachine.
  • Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken.
    • Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.
  • Verhit wat boter/kokosolie/olijfolie in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak aan één kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.
  • Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.

 

LUNCH OP SCHOOL

Wrap Pepito

Ingrediënten (± 4 personen):

  • 8 wraps
  • 2 kalkoensneden
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • 125 gram kruidenkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel kippenkruiden

Bereidingswijze (± 10min.):

  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kalkoensneden gedurende ± 5min. langs elke kant. Kruid naar smaak met kippenkruiden. Laat afkoelen en snij in fijne reepjes.
  • Snij het vruchtvlees van de avocado in blokjes en doe in een maatbeker. Mix met de kruidenkaas tot een gladde massa.
  • Snij de tomaat in fijne schijven.
  • Besmeer de wraps met het avocadomengsel.
  • Verdeel er de kalkoenreepjes en de schijfjes tomaat over.
  • Rol de wraps op en steek eventueel vast met prikkers. Snij eventueel schuin middendoor.

 

Boterhamrolletjes

Ingrediënten (± 4 personen):

  • Boterhamrolletjes met tonijn:
    • ½ wortel, geraspt
    • 95 gram tonijn in eigen nat (blik)
    • ½ eetlepel mayonaise
  • Boterhamrolletjes met kalkoenfilet:
    • 4 sneetjes kalkoenfilet
    • 1/3 komkommer, geraspt
    • ± 10 blaadjes sla
    • 1 eetlepel yoghurt natuur
  • Boterhamrolletjes met ham:
    • 4 sneetjes gekookte ham
    • 1 raapje, in dunne schijven gesneden
    • ± 10 sprietjes bieslook, fijn gesnipperd
    • ½ eetlepel yoghurt natuur
    • ½ eetlepel mayonaise
  • 12 sneetjes brood
  • Peper en zout

Voorbereiding + bereidingswijze (± 10min.):

Boterhamrolletjes met tonijn:

  • Laat de tonijn uitlekken en prak fijn met een vork. Meng er ½ eetlepel mayonaise onder en kruid met peper en zout.
  • Beleg 4 sneetjes brood met de tonijn met mayonaise en bestrooi met de geraspte wortel.
  • Rol op tot een dikke worst en snij middendoor.

Boterhamrolletjes met kalkoenfilet:

  • Beleg 4 sneetjes brood met de kalkoenfilet, de geraspte komkommer en enkele blaadjes sla.
  • Verdeel er 1 eetlepel yoghurt over en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Rol op tot een dikke worst en snij middendoor.

Boterhamrolletjes met ham:

  • Beleg 4 sneetjes brood met de gekookte ham en schijfjes raap.
  • Meng ½ eetlepel yoghurt en roer er het bieslook onder. Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Verdeel over de 4 boterhammen en rol strak op tot een dikke worst. Snij middendoor.

 

Kiplekkere rijstsalade

Ingrediënten (± 4 personen):

  • 1 dubbele kippenborstfilet
  • ½ komkommer
  • 1 ei
  • 250 gram rijst
  • 150 gram maïs (blik)
  • 1 gegrilde paprika
  • 2 eetlepels gepelde pistachenoten
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels vinaigrette naar keuze
  • Peper en zout

Bereidingswijze (± 15min.):

  • Snij de kipfilet in reepjes
  • Hak de pistachenoten fijn
  • Snij ½ komkommer en de paprika in blokjes van ½ cm
  • Kook de rijst gaar, giet af en laat afkoelen
  • Rol de kippenreepjes door de bloem en vervolgens door het losgeklopte ei en de pistachenoten
  • Bak de kippenreepjes in olijfolie. Kruid met peper en zout en laat afkoelen.
  • Meng de rijst met de komkommer, de paprika, de uitgelekte maïs en de kippenreepjes
  • Meng er de vinaigrette onder, net voor het meegenomen wordt of hou het in een potje apart en meng het er vlak voor de maaltijd onder

 

Pastasalade ‘maison’

Ingrediënten (± 4 personen):

  • 100 gram gebakken varkensgebraad
  • 1 komkommer
  • 1 wortel
  • 1 plantje platte peterselie
  • 125 gram yoghurt
  • 300 gram penne
  • 1 koffielepel mosterd
  • Peper en zout

Bereidingswijze (± 10min.):

  • Kook de penne gaar, giet af en laat afkoelen
  • Snij het varkensgebraad in reepjes
  • Snij de komkommer en de wortel in staafjes (ter grootte van de penne)
  • Snij de platte peterselie grof
  • Meng de pasta met het varkensgebraad, de staafjes wortel en komkommer, en de platte peterselie
  • Maak een yoghurtdressing: meng de yoghurt met de mosterd en breng op smaak met peper en zout
  • Roer de yoghurtdressing onder de pasta en verdeel over 4 lunchdozen. Doe dit net voor het slaatje meegenomen wordt of bewaar de dressing apart en meng er onder het slaatje vlak voor het consumeren

 

MAKKELIJKE WARME MAALTIJDEN

Ovenschotel met zalm en duo van puree

Ingrediënten (± 4 personen):

  • 4 porties Atlantische zalm (evt diepvries)
  • 3 wortelen
  • 1 bussel raapjes
  • 2 stengels prei
  • 800gram aardappelen
  • 100 gram geraspte gruyère
  • 2,5dl melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels boter
  • 1 blokje visbouillon
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereidingswijze (± 20min. + 15min. in de oven):

  • Schil de aardappelen en snij in blokjes. Kook gaar gedurende 20 minuten en giet af
  • Snij de prei, de wortelen en raapjes in schijfjes en kook samen gaar gedurende 20minuten
  • Breng water aan de kook in een kookpot met het bouillonblokje en laat de diepgevroren porties zalm gedurende 10 minuten gaar worden indien deze diepgevroren zijn. Giet af.
  • Neem 1 ei en scheid het eiwit van het eigeel.
  • Pureer de aardappelen en roer er 2 dl melk, het eigeel en 1 eetlepel boter door. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Kleine kinderen: Giet de groenten af en meng er 1 ei en ½ dl melk onder. Mix tot een gladde massa en kruid met peper en zout.
  • Doe de groenten puree in een ovenschotel. Leg er de porties zalm op en bedek met aardappelpuree.
  • Bestrooi met de geraspte gruyère kaas en verdeel er 1 eetlepel boter in nootjes over. Zet in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 15minuten.

 

Aardappelschotel met ham en prei

Ingrediënten (± 4 personen):

  • 5 sneden gekookte ham
  • 4 stengels prei
  • 700 gram aardappelen
  • 2 bolletjes mozzarella (2x125gram)
  • 50 gram geraspte gratinkaas
  • 4 eetlepels + 1 koffielepel boter
  • 6 à 7 dl melk
  • 3 eetlepels bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereidingswijze (± 15min. + 20min. in de oven):

  • Schil de aardappelen en snij in schijfjes van ½ cm. Kook ze gedurende 3minuten
  • Snij de prei in de lengte middendoor en dan in fijne halve ringen
  • Snij de sneetjes ham in reepjes
  • Snij de mozzarella in schijfjes
  • Smelt 4 eetlepels boter in een grote kookpot en bak de halve preiringen gedurende ±5minuten
  • Bestrooi de prei met de bloem en roer goed. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer tot een goed gebonden saus. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper zout
  • Beboter een ovenschotel. Plaats een laagje met de schijfjes aardappel in de schotel, bestrooi met de hamreepjes en leg er de mozzarellaschijfjes op. Giet er de preisaus over.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en zet 20minuten in een op 180°C verwarmde oven. Zet de laatste 2 à 3 minuten de grill aan voor een goudbruin korstje.

 

Hamburger ‘maison’

Ingrediënten (± 6 personen):

  • 6 hamburgerbroodjes
  • 400 gram filet americain natuur
  • 2 tomaten
  • 1 ei
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel oregano
  • Peper en zout

Voor het sausje:

  • 1 dikke zoetzure augurk
  • 125 gram yoghurt natuur
  • 3 eetlepels ketchup
  • Peper en zout

Bereidingswijze (± 15min.):

  • Meng de americain met het ei, het paneermeel en de pijnboompitten. Kruid met de oregano, peper en zout (goed doorkruiden!)
  • Rol 6 mooie bollen van het vlees en plet tot 6 hamburgers (niet te dik)
  • Snij elke tomaat in 6 gelijke schijven
  • Snij de zoetzure augurk in fijne schijfjes
  • Meng de ingrediënten voor het sausje
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de hamburgers ± 5minuten aan elke kant op een matig vuur (afhankelijk van de dikte van de hamburgers)
  • Snij de hamburgerbroodjes voorzichtig open en plaats ze 5 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven
  • Doe de hamburgers op de broodjes en garneer met 2 schijfjes tomaat en wat saus
  • Serveer met een lekker slaatje en gebakken aardappelen of frietjes
  • Tip: voeg eventueel extra groenten toe: bvb. Geraspte wortelen, komkommerschijfjes, enkele blaadjes sla,…

 

Taart met groentjes, kaas en ham

Ingrediënten (± 6-8 taartpunten personen):

  • 1 vel bladerdeeg
  • 250 gram gekookte ham in reepjes
  • 200 gram gratin kaas
  • 300 gram groentereepjes naar keuze (evt. diepvries)
  • 10 kerstomaten
  • 1 dl room
  • ¼ potje verse bieslook
  • 4 eieren
  • Mespunt nootmuskaat
  • ½ koffielepel tijm
  • 1 koffielepel paprika
  • Peper en zout

Bereiding (± 15min. + 40min. in de oven):

  • Breek de eieren in een maatbeker, voeg room, peper, zout, nootmuskaat, tijm en paprika toe. Knip er het bieslook bij en meng
  • Schik het deeg in een taartvorm en prik enkele keren met een vork in het deeg
  • Verdeel de reepjes ham op de bodem van de taart. Hou eventueel een deel apart voor de versiering. Doe er de diepgevroren groenten bovenop en verdeel gelijkmatig
  • Strooi er gratin kaas over en giet er tot slot het eiermengsel gelijkmatig over
  • Versier de taart met de kerstomaten en enkele apart gehouden reepjes ham
  • Zet gedurende 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven
    • Tip: indien de bovenkant van de taart te bruin dreigt te worden, leg er een vel aluminiumfolie over
  • Serveer warm, of koud met een slaatje